сряда, юли 30, 2008

Без дрехи...

събота, юли 26, 2008

Metallica взриви София и прекъсна захранването...

Траш-групата Metallica, превърнала се с годините в идол за огромна част от почитателите на твърдата музика, разтърси центъра на София снощи.
След като се подгря със Sword и Dawn, и докато се опитваше да се охлади с позатоплена и разредена с вода бира, ~60,000-ната (по моя преценка) публика имаше щастието да се "размазва" заедно с Джеймс, Ларс, Кърк и Робърт в продължение на два кънтящи все още в ушите ми часа.
Въпреки безупречната техника, която Metallica сами са си докарали, нашата техническа част (захранването) определено не издържа на първоначалния мощен токов товар и, с изключение на прожекторите на сцената, цялото осветление заедно с видео-стените угасна за около 20-ина минути...
За щастие на многобройната публика, проблемът беше решен сравнително бързо.
Няма да се впускам в излишни коментари за усещането от концерта - всичко просто трябва да се усети! Късметлии са онези, които бяха на стадиона!
Ето и малко скромен снимков материал:

четвъртък, юли 24, 2008

Министерства се преименуват заради евро-докладите

След заслужените шамари, които Европейската комисия зашлеви на Българската държава чрез двата си доклада от вчера, премиерът е свикал спешна среща на Министерския съвет и след 15-часово заседание без почивки е взето решение за смяна на имената на повечето министерства, в съответствие с реалната дейност, която те извършват.

Новите имена са:

Министерство на безделието до зорите
Министерство на охолната среда и мърдите
Министерство на вън що не работи
Министерство на вътре що не работи
Министерство на правогъзието
Министерство на персоналното развитие и себеустройството
Министерство на обезобразяването на науката
Министерство на "крада и со анал"-ната политика
Министерство на румикономиката и овченергетиката
Министерство на "наздраве" омазването
Министерство на халтурата
Министерство на омразната администрация
Министерство на европейската излагация

Новите имена влизат в сила със задна дата - "От 2005 година.", уточни премиерът...

сряда, юли 23, 2008

Интересен (д)ефект на Notepad

Описаният (д)ефект е проверен на Windows XP Professional SP2 с регионални настройки Bulgarian и US English:

1. Стартирайте Notepad (Start >> Run >> notepad ИЛИ Start >> Programs >> Accessories >> Notepad).
2. Напишете в Notepad-a Amit hid the money
3. Запазете файла с произволно име.
4. Затворете файла.
5. Отворете файла.

Какво виждате?...

При мен излиза това:







Ако още веднъж напиша същия текст (под вече съществуващия), (д)ефектът отсъства.

Някой случайно да има обяснение за това? :-)

четвъртък, юли 17, 2008

България наема PR-агенции, за да вдигне имиджа си пред Европа

Току що прочетох новината в news.bg:

България се обръща към PR-агенции, за да промени имиджа си

България отвърна на критиките на ЕС, като нае ПР компании от САЩ и Австрия, които да променят нейния имидж, посочва агенция "Ройтерс".

През декември миналата година българското правителство е подписало договор за 1,53 милиона долара с австрийската компания "Хохегер Комуникационсбератунг", показват данни от официалния уебсайта на Агенцията за обществени поръчки.

Задачата й включва "провеждане на кампания за укрепване на положителния имидж на България в Европейския съюз".

Според австрийската компания, тя е спечелила договора за пиар в конкурентен търг и е организирала, а в някои случаи платила на европейски журналисти да посетят София и интервюират премиера Сергей Станишев и други правителствени служители.

"Задачата на "Хохегер" по отношение на българското правителство включва цялостни комуникационни услуги за Република България. Обхватът на консултантските ни услуги е в засилване на комуникацията и отношенията с медиите", заяви Мартин Йеневайн, представител на компанията.

Компанията "Хохегер" е свързана с базираната в САЩ пиар консултантска компания "Бърсън-Марстелър", от която заявиха, че са свършили в Брюксел малко работа за българското правителство според договор, насочен предимно към "сближаване" с журналистите.

Робърт Мак, директорът на компанията в Брюксел, каза, че една от техните услуги е била да уредят медийни срещи за Рейчъл Еренфелд, директорка на базирания в Ню Йорк Американски център за демокрация и автор на статии, в които пише, че Европейската комисия се отнася несправедливо към България.

Еренфелд посети България през май по покана на Станишев, за да направи "независимо проучване за усилията на България в борбата с организираната престъпност и корупцията", както го определя самата тя в статия, публикувана във "Вашингтон Таймс".

"Наказването на България би имало обратен ефект", е нейното заключение, посочва информационната агенция.

(Оригинал: http://news.ibox.bg/news/id_1061714692)


Не зная да се смея ли или да плача. 1.53 млн. долара, извадени не от къде да е, а от джоба на данъкоплатеца, разбира се, ще се похарчат за нещо абсурдно. Понеже не можем ние сами да си вдигнем имиджа пред Европа, значи дай да наемем PR-агенция! Това е едно своеобразно признание на държавата, че не може и/или не иска да се справи с корупцията и организираната престъпност!

Ако правителството не може да се справи с проблемите на България, значи или е неспособно, или го мързи. Или и двете. Ако е неспособно или го мързи, значи не е истинско правителство, а пародия. Ако е пародия, значи е време да спре с тези нескопосани опити да замаже положението и да си ходи! Крайно време е вече да си ходи! Но правителството не иска да си ходи. И значи е крайно време ние, обикновените хора, да се замислим...

Ако правителството не иска да се справи с проблемите на България, значи признава участието си във всичките нечисти сделки и източване на държавни... простете - на народни пари! Ако правителството не иска, значи е крайно време ние, обикновените хора, да се замислим...

Както се вижда, и в двата случая нещата опират до нас, обикновените хора. И до нашето замисляне...

И така - замислете се! Замислете се, например, за кого ще гласувате на следващите избори!

Но задължително гласувайте!

Защото негласуването води до ситуацията, в която се намираме в момента - да ни управляват трима души, от които нито един не е българин!...

вторник, юли 15, 2008

Размисли и страсти - За псевдо-живота, който живеем...

За кой ли път съм възмутен! Възмутен, втрещен, огорчен, отегчен и още какво ли не...

За кой ли път съм бесен на тази имитация на живот, на която ни подлага българската държава!

Чрез най-верното си оръжие - медиите, милите ни управници бавно, а доста често и не чак толкова бавно, но все пак - славно, се опитват да ни промиват мозъците и да ни зомбират!

И постигат две основни цели.

Едната цел - умишлената, е всъщност именно вече успешното ни поамериканчване - целта е да бачкаш, бачкаш, бачкаш, на едно, две, че дори на три места, за да можеш да издържаш семейството си. Целта е вечер (или нощем) да се прибираш скапан от работа и да не ти остава време да мислиш щастлив ли си или не. Целта е, ако чуеш през нощта изстрели, взривове или предсмъртни писъци на улицата, да не се питаш какво става, а да ги игнорираш. Целта е, ако съумееш да си позволиш веднъж в годината някакви елементарни удоволствия (море, планина, ала-бала...), те да те карат да си мислиш, че си щастлив...

Другата цел - неумишлената, е масовата емиграция - основно на млади хора, които са теглили майната и на псевдо-министрите, и на псевдо-държавата, и са се отправили към (може би) по-добри държави, където да живеят и отглеждат семействата си.

...

Преди малко, в новините по не знам си коя национална телевизия, псевдо-министърът Асен Гагаузов трябваше да отговаря на някакви си обвинения за злоупотреби, отправени му вероятно от някой друг псевдо-министър или пък от някой негов политически противник, както най-често става. Вероятно с право са му отправени тези обвинения, както с право са отправени всички вече отправени обвинения към това абсурдно правителство. А той отговори: "Има си съответните служби, които да ги следят тези неща!", т.е. дали е виновен по обвиненията или не.

Добре бе, Гагаузов, ама нали именно еди-кой-си твой колега псевдо-министър е началник на съответните служби? Какво се правиш на божа кравичка от екрана??? То че си виновен, е ясно, ама защо продължава тоя театър по медиите? И де да беше само Гагаузов... Ежедневно медиите ме карат горчиво да се смея, като видя или прочета безумно тъпото изказване на някоя политическа клечка!

...Малко след това, по някоя си друга национална телевизия, за две хиляди петстотин осемдесет и четвърти път (май дори "Дързост и красота" още нямат заснети толкова серии) в последните три дни трябваше да слушам за отвлечената жена на футболния бос (Wtf?! Какъв бос?... Футболен ли?!) Ангел Бончев... Полицията била на крак, всички служби били впрегнати в издирването й...

Сещам се, че на връщане от работа (Цар Борис III >> Младост, по околовръстното) ми се наложи да мина през Симеоново и Бистрица, понеже са затворили (За кой ли път!!!) за десет дни участъка между Симеоновско шосе и бул. Климент Охридски.

Та в Симеоново не, но от Бистрица чак до околовръстното беше пълно с жандармерия и полиция! Ама казвам ви - аз толкова много униформени не съм виждал през живота си! Спираха автомобили, ровеха из багажници, пишеха актове (?) или просто кибичеха до пътя...

Докато се прибера, се чудех каква е тая цялата работа... Но вкъщи отварям сайта на агенция Фокус и чета: "Повече от 11 часа продължава специализирана полицейска операция в района на крайните софийски квартали Панчарево, Бистрица и други, съобщиха репортери на Агенция “Фокус”.
Още рано сутринта читатели на „Фокус” съобщиха, че моторизирани полицейски части са блокирали някои от крайните софийски квартали. По разкази на живеещи в района – претърсвани са били вили и жилища, имало е засилено полицейско присъствие. Според читатели на „Фокус” – за известно време по-рано днес е било ограничено движението и по част от Околовръстен път – София, както и на други места.
Неофициалната информация е, че операцията е във връзка с изчезването на съпругата на Ангел Бончев – Камелия Бончева. Официална информация през целия ден от МВР не бе получена." (http://focus-news.net/?id=n1000649)

Първо, въобще не се учудвам, че официална информация от МВР нямало цял ден. На обществото се дава само пресята информация, ако въобще се дава някаква информация - Добро утро, Чепинци и Челопечене! Добре ли спахте?...

Второ, с какво са виновни обикновените хора, живеещи във въпросните крайни квартали, че да бъдат подлагани на тоя тормоз - целодневно полицейски присъствие пред и в (!) домовете им? Искрено умолявам псевдо-министър Михаил Миков да ми отговори... Не! На преките потърпевши - да отговори на тоя въпрос! След като се научи да говори де...

Трето, чудя се какво щеше да стане ако някой обикновен човек, несвързан с "футболни" босове, беше отвлечен... То не че мафията има повод да отвлича обикновени хорица, но няма как да не си зададем и тоя въпрос - какво се прави за "богатите" и какво се прави за "бедните"?

Въпрос без отговор... Или не - по-скоро въпрос с псевдо-отговори!

Ние правим дори невъзможното да пазим живота и здравето на гражданите на Република България, биха казали повечето псевдо-министри. Това е нещо, за което са се заклели! Нещо, за което са поставени на тия постове, които заемат.

И, както виждаме вече почти 20 години, съвестно изпълняват задълженията си! Мобилизират полиция, жандармерия... Претърсват домове, блокират улици...

Пазят живота и здравето на гражданите! Смешници!

...

Самопринуждавам се да спра, поне за момента, да мисля и пиша по тези теми, тъй като това може да стане реално опасно за психическата ми издръжливост.

Зная само, че аз съм от онези хора, които не могат току-така, с лека ръка, да теглят майната на всичко и да се изнесат зад граница.

За последното вече започвам да се съмнявам...

понеделник, юли 14, 2008

Доживяхме! Отвориха "Топли дол"...

Честито на всички пътуващи по автомагистрала "Хемус"! От няколко дни, тръбата на тунел "Топли дол", която беше затворена за ремонт вече и аз не помня от кога, а предполагам и самите работници не помнят - във всеки случай, повече от година - вече е отворена!

Вчера минах през въпросния тунел и останах толкова изненадан от промяната, че дори не успях да направя снимки (ще се коригирам следващия път).

За съжаление обаче, освен добрата осветеност на тунела (преспокойно може да се кара и без фарове) и новия асфалт (но "нов" тук съвсем не означава равен и гладък), друга промяна не видях.

Уж вентилатори щяха да слагат, за да не се задимва тунелът, ама нейсе...

Но нищо - това все пак е напредък! Поне при следващите 3-4-дневни празници няма да се образуват километрични опашки на това място!

Ама кой знае - току виж сега решат да затворят "Ечемишка" за някоя и друга седмица (разбирайте - година) за "ремонт"... Времето ще покаже.

Засега - още веднъж - честито на всички пътници и шофьори! :-)

четвъртък, юли 10, 2008

Не ми върви...

Не ми върви в тоя живот, другарки и другариии, не ми върви...

Сутринта излезнах от вкъщи - счупих крак... Комшията ми изсипа кофата за боклук върху главата... Затвориха вратата на автобуса и счупиха носа ми... Жена ми ме напусна... Дъщерята е бременна и не знае от кого... Изнервих се... Обраха ме...

К'во да ви говора, въобще в тоа живот не ми върви и...

...и реших: ше обера и аз некоя банка, та да живна като некои хора!

Отидох във ДетМаг, купих си воден пистолет - същински като истински! От многото гангстерски филми, които бех гледал, навлекох един чорап на главата, влезнах в първата банка, насочих пищова към гишето и извиках:

"НЕ МЪРДАЙ!!! ТОВА Е ОБИР!!!"

А оная съвсем спокойно ми рече:

"За обир се редете на 3-о гише."

Нервен насочих пистолета към оная на 3-о гише и й викам:

"ШЕ СТРЕЛЯМ!"

А оная ми вика:

"Имате ли разрешение за стрелба от пето районно? И не се пудрете много, а вижте - преди вас, тия 40 гангстери от две седмици чакат... Целата стена вляво е облепена с документи, които тре'а да носите при обира! Новото са две служебни бележки - не ги забравяйте, сега върнахме един..."

14 дни събирах служебни бележки - от тук, от там, от профсъюзите, че не работя, за разрешение за стрелба...

Събрах всички бележки и отидох. Пред мене един гангстер, които вече се редеше втора седмица, се самоуби...

А оная ми вика:

"Вижте к'во, каква валута ще обирате? Ако е западна, ви я ловим по минимум 8 лева парчето! Ако ще внасяте западна и крадете наша, ви я хващам по 50 стотинки - това е курсът за обирите тия дни..."

Седех си, отчаян, и реших, че за нас, гангстерите, тука отдавна няма места. Гангстерските места отдавна са ги заели чиновници и бюрократи.

Цръцнах си с пистолета в слепоочието, хвърлих двете чанти - едната, по-големата, бех я взел с бележките, и по-малката - за обира, и продължих така да се шляя по улиците...

Нещастен, другарки и другари...


(Оригинал: неизвестен)
(Предполагаем оригинал: Шкумбата)

вторник, юли 08, 2008

За пореден път ще затварят централни Софийски улици...

Утре, 9 юли 2008, хората в София за кой ли път ще се сблъскат с ужасяващи задръствания, следствие от затварянето на централните пътни артерии. Причината да ни скъсят живота с още някой и друг ден, е поредното посещение на американския държавен секретар Кондолиза Райс, на която президентът Георги Първанов ще връчи орден "Стара планина" за приноса й за спасяването на българските медицински сестри от Либийските затвори.

Първо, не би било зле президентът да обясни на нацията какъв по-точно е приносът на Кондолиза... Доколкото си спомням, Никола и Сесилия Саркози измъкнаха българките; не Кондолиза, макар и след не знам си колко нейни срещи с либийския диктатор Муамар Кадафи.

Второ, не би било зле софийският кмет, премиерът и презизентът да обяснят на всички ни в София как ще бъдам обезщетени за предстоящото безмилостно изхабяване на нерви покрай задръстванията, които ще афектират както и масата леки автомобили, така и колите на градския транспорт, а и не на последно място - невъобразимо бавната и трудноподвижна строителна техника, която като брой (багери, самосвали, бетоновози, бетон-помпи, прицепи, кранове, тирове, камиони и т.н.) вероятно надминава същата тази техника в цялата останала част на България.

Аман бе, господа столичен кмет, премиер и президент! Аман от вашето абсолютно безхаберие, безочие и скачане върху главите на народа (и в частност - на софиянци)!


Ето я и самата новина (оригинал: http://www.econ.bg/news/article144141.html), в която като че ли съвсем случайно са пропуснали да отбележат повода за посещението на Райс:

Затварят централни столични улици заради визитата на Кондолиза Райс

Столичната полиция призовава гражданите да проявят необходимото разбиране и да спазват стриктно полицейските разпореждания

Във връзка с предстоящото посещение у нас на Държавния секретар на САЩ Кондолиза Райс, на 9 юли (сряда) се налагат ограничения в движението на пътни превозни средства в столицата, съобщи пресцентърът на МВР. Промените са конкретизирани в заповед на кмета Бойко Борисов, издадена след съгласуване със Столична дирекция “Полиция".

От 8 до 17 часа се забранява влизането в двете посоки, престоят и паркирането по бул. “Брюксел", бул.”Цар Освободител” между бул.”В.Левски” и пл.”Независимост”, бул.”Княз Дондуков” между ул.”Раковски” и пл.”Независимост” (с изключение на трамвайните мотриси на градския транспорт), пл.”Независимост”, пл.”Атанас Буров”, ул.”Леге” между ул.”Позитано” и пл.”Атанас Буров”, ул.”Съборна” между ул.”Княз Александър Първи” и пл.”Света Неделя”.

За същия период се забраняват престоят и паркирането на автомобили по бул.”Цариградско шосе” и локалните му платна, булевардите: “Цар Освободител”, “П.Ю.Яворов”, “Никола Вапцаров”, “Евлоги Георгиев”, “Княз Дондуков”, “Ситняково”, “Шипченски проход”, “Черни връх”, улиците: “Козяк”, “Безименна”, “Оборище” между бул.”Евлоги Георгиев” и бул.”В.Левски”.

От 8 до 17 часа ще бъде спирано поетапно движението на моторните превозни средства и колите на градския транспорт в зависимост от преминаване на кортежа на делегацията.Столичната полиция ще осигури постове за контрол и регулиране на движението на възловите кръстовища и ще охранява обществения ред.

Столичната полиция призовава гражданите да проявят необходимото разбиране и да спазват стриктно полицейските разпореждания. От там уверяват, че е създадена организация за обезпечаване на сигурността и обществения ред в София при посещението на Кондолиза Райс.

петък, юли 04, 2008

Какво мислите за чалгата? - резултати от гласуването

Скромното ми непредставително проучване сред сърфиращите в Интернет, и по-специално сред онези, които са попаднали на моя blog и са решили да дадат гласа си, показва следния резултат: (на картинката)

Дали отмина ерата на чалгата? :-)